Tascha. De roof uit de Kunsthal

In 2015 verscheen bij Uitgeverij Jurgen Maas Tascha. De Roof uit de Kunsthal, gebaseerd op de geruchtmakende schilderijenroof uit de Kunsthal. De roman vertelt het verhaal van de vriendin van de hoofdverdachte.

Tascha, de vriendin van de hoofdverdachte van de Kunsthalroof, gaat samen met de Nederlandse politie naar Roemenië. Het is een laatste poging om de gestolen schilderijen terug te vinden. De Roemeense politie heeft al verdachten in de zaak gearresteerd, maar de schilderijen blijven spoorloos. De zoektocht onthult ook een ander verhaal: dat van Tascha, die in Nederland haar lichaam verkoopt.
Tascha is een roman over ‘de kunstroof van de eeuw’, de diefstal van zeven kostbare schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal. Uiteindelijk bleken de kunstwerken in Roemenië te zijn verbrand door de moeder van de hoofdverdachte.

Fragment:
Het was pikdonker geweest, de nacht dat ze over het hek waren geklommen omdat het zo’n herrie maakte als je het opende. Eerst was de moeder van Radu gegaan, daarna zijzelf. Zonder zaklamp, zodat niemand hen zou zien. Er was nergens een mens of dier te bekennen, alleen de bosjes in de verte.
Eerst begroeven ze de jachtgeweren van Radu, zes in totaal, twee grote en vier kleinere. Ze had ze niet gezien, maar wel in haar hand gevoeld. Tascha had zelf geprobeerd de gaten te graven, maar ze was niet sterk genoeg. Daarna de moeder van Radu, zwijgend. Toen ze de geweren in het gat wilde leggen, merkte ze dat het niet diep genoeg was, terwijl de vrouw meer dan een uur aan het spitten was geweest.
De schilderijen had de moeder van Radu thuis al opgerold. Tascha had alleen de achterkant gezien. ‘Zijn ze mooi?’ had ze aan de moeder van Radu gevraagd toen ze klaar waren.
‘Het is maar goed dat je ze niet hebt gezien hebt, want ze zijn niet interessant. Troep. Niet te geloven dat Radu daarvoor in de bajes zit!’ had de vrouw gezegd.

Colofon:
isbn: 9789491921131 · 2015 · paperback met flappen – 192 p. · prijs: € 17.95 · 2015 · Uitgeverij Jurgen Maas

In maart 2016 verscheen “Tascha” ook in een Roemeense vertaling.

Voor lezingen en/of voordrachten over “Tascha” of gerelateerde onderwerpen, klik hier!