Agenda
2024
9 november, Assen
5 november, Rotterdam, Dag van literatuur
24 oktober, Gent, Iedereen leest
17 oktober Groningen, bibliotheek
22 augustus Groningen, Noorderzon: Hebben we straks nog wel migratie en diversiteit? › Noorderzon
7 augustus Gent: auteurslezing Taalunie
18 april: Middelburg, lezing Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal
3 april: Middelburg, interview #rouwen en #troost
1 april: Nijmegen, Wintertuinfestival
5 maart bibliotheek Weert Bibliocenter (op-shop.nl)
2 maart: Amsterdam, Elbow Giraffe #5, Stigter van Doesburg
2023
12 september: Schiedam, lezing Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal
12 mei: Groningen, Forum Groningen
25 maart: Den Haag boekpresentatie boekhandel De Vries Van Stockum Boekpresentatie Mira Feticu (devriesvanstockum.nl)
16 maart: Leeuwarden Lunchlezing Mira Feticu I Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal Tickets, don, 16 mrt. 2023 om 12:30 | Eventbrite
14 maart: Hoekse Waard Lezing schrijfster Mira Feticu (bibliotheekhoekschewaard.nl)
12 maart: Deventer
10 maart: Oostende, Belgie: Mira Feticu | FAAR 10 -12 maart (faar-oostende.be)
8 maart: Den Haag, Colette
2021
18 december, 15.00 uur: Al mijn vaders – theater – Locatie: De Generator, Leiden. Voor info en tickets:
https://theaterdegenerator.stager.nl/web/tickets/111099026
Eerder:
22 november: na de voorstelling ‘Al mijn vaders’ in Theater Drang een nabespreking over #machtsmisbruik. Met: schrijvers Saskia de Coster, Justine le Clercq en journalist Jean-Pierre Geelen van De Volkskrant.
14 november: Panelgesprek met Sulaiman Addonia en Maaike Verrips over meertaligheid. Locatie: Amerpodia, Amsterdam.
13 november: Al mijn vaders – theater – Drang Den Haag (2 voorstellingen)
24 oktober: Al mijn vaders – theater – Nijmegen
22 oktober: Lezing n.a.v. Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal te Rozenburg
9 oktober: Lezing te Ukkel (Damiaankapel)
7 oktober: Lezing te Edingen Mark (De Cardinael)
7 oktober: Lezing te Brugge
6 oktober: lezing te Overijse
5 oktober: Lezing te Mol
4 oktober: Lezing te Koksijde
3 oktober: Lezing te Izehem
1 oktober 14.00 uur: Lezing te Gent: Liberas, Kramersplein 23, 9000 Gent
26 september: interview naar aanleiding van Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal door Jean Pierre Geelen, in Antiquariaat ‘Colette’, Reinkenstraat 45, 2517 CP Den Haag
23 september, 10:00 uur: lezing Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal – DigiTaalhuis Hoeksche Waard, Bibliotheek Oud-Beijerland Centrum, Kosten: € 5,00 voor leden, € 5,75 voor niet-leden
19 september: Al mijn vaders – theater – Drang, Schelpkade 45, 2514 KB Den Haag
3 juli, 13 uur tot 15 uur (uitloop tot 16 uur): De Keuze van Colette
Deze maand in de Keuze van Colette: Haagse schrijvers verkopen hun pareltjes uit boekwinkel Colette. Wat zijn de favoriete boeken van Yvonne Keuls, Christiaan Weijts, Mira Feticu en Justine Le Clercq? Kom naar Antiquariaat “Colette” (Reinkenstraat 45, Den Haag) en luister voor de deur naar gesprekken over literatuur en gesproken columns over de liefde voor het boek. Ook kun je boeken kopen van de schrijvers zelf, met een persoonlijke boodschap. Presentatie: Jean-Pierre Geelen.
13 tot 14 uur: Christiaan Weijts en Mira Feticu.
14 tot 15 uur: Yvonne Keuls en Justine le Clercq
26 JUNI Voorstelling Al mijn vaders
Kom… Omdat ik op het podium mijn ziel uitstort. Misschien zal het jou ook lukken, want mij lukt het elke keer als ik het speel: op het podium naast me het kind te zien dat ik ben geweest. Dat meisje wacht op me bij de deur, voordat ik de zaal in ga, en ze blijft daar. Hoe dan ook, na een tijdje staat ze naast me. Of ik naast haar? Ik ben in ieder geval blij dat ze verschijnt, dat ze de kracht heeft om te vertellen. Kom haar zien!
26 jun 20:00
Theatervoorstelling met Mira Feticu en Hans Dagelet
Zaal open: 19.15
Tickets: 17,50 euro
1 juni, 17:00 uur Voordracht
Op dinsdag 1 juni wordt de bundel ’t Liefste kind gepresenteerd met een kleine ceremonie en live muziek (twee slaapliedjes door musici van het Koninklijk Concertgebouworkest) en het aanbieden van de eerste bundel aan Stichting Beschermde Wieg. Ik mag mijn gedicht voordragen.
16 mei, 14:00 uur Lezing Eugene Ionesco
Zondag bespreek ik De solitair van Ionescu en interview ik Jeanne Holierhoek, vertaalster van De solitair, voor Boekensalon Carmen Sylva
Toneelschrijver Eugène Ionesco is uiteraard bekend van zijn toneelwerk, maar wist u dat hij ook een roman op zijn naam heeft? Aan het eind van zijn toneelschrijversloopbaan heeft Ionesco één roman geschreven, Le Solitaire, die onlangs bij uitgeverij Vleugels verscheen als De solitair. Vertaalster Jeanne Holierhoek heeft hiervoor haar eerdere vertaling uit 1993 nog eens doorgenomen en waar nodig geactualiseerd. Een gelegenheid bij uitstek om dit bijzondere werk van Ionesco centraal te stellen bij Carmen Sylva!
In de roman maken we kennis met de gedachtewereld van de hoofdpersoon: de solitair. ‘De solitair is een echte denkroman met weinig tot geen handeling, change of scenery, karakterontwikkeling of dialoog. Wat het wel bevat, en niet zo’n beetje ook, is existentiële reflectie. Die een beetje slepend is en onspecifiek, in alle eerlijkheid. De vereenzamende man geeft het ook ruiterlijk toe: hij is geen geschoold denker, geen filosoof die zich met behulp van zoiets als een structuur los kan denken van het “ongemak geboren te zijn”, om Ionesco’s vriend Emil Cioran te citeren’ luidt de recensie van deze enige roman van Ionesco in NRC.
‘Denkt u niet dat dokters ziek zijn? We weten dat we maar weinig tijd in het vooruitzicht hebben, dat we allemaal doodgaan, maar zij zullen jou wel even vertellen dat je gek bent als je aan de dood denkt en last hebt van angsten. Ze zouden zelf moeten worden opgesloten. Ik ben degene die normaal denkt. De abnormalen, dat zijn zij.’ (Eugène Ionesco, De Solitair)
Over de abnormalen gaat het op 16 mei bij Carmen Sylva!
25 APRIL
Al mijn vaders, NIJMEGEN, Otis x Thiemeloods
Aanvang 20:00 uur.
Tickets & info: http://meneerotis.nl/upcoming/
7 maart
Online gesprek
Boekenclub van Carmen Sylva Rotterdam
17 februari
Al mijn vaders, Theater De Speeldoos, Amersfoort
13 februari
Te gast bij De Taalstaat van Frits Spits (NPO1)
11 februari
Signeersessie bij Boekhandel Paagman, Den Haag
10 februari
Te gast bij Opium (NPO4)
2020
11-18-25 juni
Antisemitisme in Oost-Europa.
Een beschouwing naar aanleiding van het boek Sinds tweeduizend jaar door Mihail Sebastian.
Locatie: Zandvliet Lyceum, Bezuidenhoutseweg 40, 2594 AW Den Haag
6-15 maart
21 februari – 2 maart
Lezing over Picasso’s keerzijde. Van de website van Het Nationale Theater:
Mira vertelt haar verhaal in de foyer van Theater aan het Spui op maandag 10 februari om 20.15 uur.
3e try-out van Al mijn vaders (speciale voorstelling in het kader van het Festival Haags Kabaal: MACHT)
Waar: Theater de Vaillant, Hobbemastraat 120, 2526JS Den Haag,
2019
5 december
Optreden met Frank Westerman, over ons avontuur in Roemenië, op zoek naar de in 2012 uit de Rotterdamse Kunsthal gestolen Picasso. Dat avontuur, dat even wereldnieuws was, leverde Picasso’s keerzijde op. Dit net verschenen boek is naast een zoektocht ook een beschouwing over schoonheid en valsheid, kunst en werkelijkheid. Vandaag gaan we daarover in gesprek.
Tijd: 16.00 uur
Locatie: De Nieuwe Boekhandel
Graag even aanmelden.
11 november
Boekpresentatie Picasso’s keerzijde
19:00 uur, Paagman, vestiging Fred (Frederik Hendriklaan 217, Den Haag).
6 november:
2e try-out van Al mijn vaders
Als je misbruik hebt meegemaakt in je kindertijd, blijf je het misbruikte kind als volwassene met je meedragen. Misbruik, #MeToo en aanranding zitten in de volwassene die je bent geworden. Na haar laatste boek, ‘Al mijn vaders’, dat over misbruik gaat, heeft Mira Feticu besloten om de kwetsbaarheid die zij met zich meedraagt, op het podium te laten zien. Ze doet dat niet alleen, ze doet het samen met niemand minder dan Bob Schwarze, artistiek directeur van theater Branoul en een van de acteurs.
Waar: Theater Branoul, Maliestraat 12, Den Haag, Tel.: 070 365 72 85
Hoe laat: 20:15 uur, Zaal open vanaf 19:30 uur
24 oktober:
1e try-out van Al mijn vaders
1-7 juli:
Deelname aan het VRYSTAAT KUNSTEFEES • ARTS FESTIVAL • TSA-BOTJHABA, BLOEMFONTEIN (Zuid-Afrika)
25 mei:
Bijdrage tijdens de Bookstore Day, boekhandel Lovink te Lochem
4 mei:
18:30 uur: Bijdrage tijdens de Freedom Bookfair, hosted by The Hague Peace Projects. The Freedom Book Fair aims to contribute to widening the spaces for writers, thinkers, journalists, artists, activists and citizens in those countries with an increasingly hostile and repressive environment towards free expression.There will be various activities over the course of the three days, such as book presentations, a poetry night, movie screenings and panel discussions. The Book Fair is a place where writers, journalists, human right activists, artists and civilians from all over the world can discuss, connect, debate, initiate a dialogue, celebrate their work and raise awareness for their cause.
Locatie: Migratiemuseum, Hoge Zand 42, Den Haag
1 mei:
14:00 uur: Te gast bij het programma Paperback Radio op AmsterdamFM. Paperback Radio op AmsterdamFM is het enige dagelijkse radioprogramma over boeken en schrijvers in Nederland. Van de website: ‘Al mijn vaders’ is de net verschenen roman van de Roemeense schrijfster Mira Feticu. Dat ze tevens dichter is en literair onderzoek deed aan de Roemeense Academie van Wetenschappen klinkt door in iedere regel. ‘Tascha. De roof uit de Kunsthal’ dat in 2015 verscheen, zorgde voor de nodige aandacht, net als eerder verschenen boeken van haar hand. ‘Al mijn vaders’ verdient nog meer belangstelling. Feticu is een wonderbaarlijk goed schrijvende auteur. Haar zinnen grijpen je bij de keel, net zoals haar verhaal. Dante weet de ongelukkige Myra, ondanks alles wat haar overkomt, troost en wijsheid te geven. In tegenstelling tot alle ‘vaders’ in haar leven, die slechts misbruik van haar en haar situatie maken. Met metaforen en oneliners die indruk maken in een roman die deels verhoor, deels herinneringen bevat, weet Feticu boven zichzelf uit te stijgen. Peter de Rijk praat met haar over deze rijke en meesterlijk geschreven roman.
3 april:
Vanavond ben ik te gast bij ‘Over Boeken’, het gezellige programma over, u raadt het al: boeken. Onder leiding van Kees ’t Hart gaan we als panel (deze editie: Noraly Beyer, oud-NOS-presentatrice, Jos Nargy, theatermaker, Mira Feticu, schrijver) in gesprek over drie boeken. De boeken die besproken worden: Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeijffer, Adam – Wanda Reisel, Zoeklicht op het gazon – Auke Hulst.
Locatie: Zaal 3, De Constant Rebecqueplein 20A, 2518 RA Den Haag.
Aanvang 20:30.
31 maart:
Bijdrage aan het GRANATE FESTIVAL – Great Granate Gala
De Boekenweek wordt dit jaar voor de 84e keer georganiseerd met als thema “De moeder de vrouw”. Granate sluit haar festival daarom af met een groot gala waar met name Nederlandse biculterele vrouwelijke dichters aan het woord komen. 84 dichteressen zullen ieder een kort gedicht van zichzelf of van een andere vrouwelijke dichter voordragen tijdens Great Granate Gala. De voordrachten worden vergezeld door de dansers van ver en dichtbij.
Locatie: Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191, Amsterdam. Inloop: 19:30 Programma 20:00- 22:30
30 maart:
30 maart:
Vandaag interview ik Fidan Ekiz (De Nieuwe Maan, AD) bij Paagman in Den Haag Centrum naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Alles begint en eindigt met familie.
25 maart:
Bijdrage aan De vader de man: schrijfsters over hun vader (Spui25)
In de Boekenweek brengt een groot aantal vrouwelijke auteurs een ode aan ‘de vader de man’, met columns, voordrachten en poëzie. Als bescheiden protest bij het boekenweekthema van 2019, ‘De moeder de vrouw’, spreken Nederlandse schrijfsters in dit programma over hun vader.
Er was veel ophef omdat twee mannelijke auteurs zijn gevraagd het boekenweekgeschenk en boekenweekessay te schrijven over ‘de moeder de vrouw’. Daarom biedt dit programma het podium aan vrouwelijke auteurs om zich uit te spreken over ‘de vader de man.’ Luister naar talrijke en uiteenlopende bijdragen van schrijfsters over hun vader. Wie was hun vader? Hoe beïnvloedde hun vader hun levens? En op welke manieren is hun werk geïnspireerd of gemotiveerd door hun vader? SPUI25 nodigt jonge vrouwelijke auteurs uit om het podium te betreden en gezamenlijk een literaire ode te brengen aan ‘de vader de man.’
Met o.a.: Franca Treur, Maite Karssenberg, Mirthe van Doornik, Alma Mathijssen, Mira Feticu, Yaël van der Wouden, Jente Posthuma, Rolinde Hoorntje en Iduna Paalman. Moderatie: Marij de Wit
Aanvang: 17:00 uur (tot 18:30)
Locatie: Spui 25-27 | 1012 WX Amsterdam
17 maart:
Vandaag spreek ik over Al mijn vaders bij Boekhandel Hijman Ongerijmd in Arnhem.
Van de website: In haar nieuwst roman Al mijn vaders laat ze zien hoe literatuur met een grote L de gevolgen van verwaarlozing, misbruik en trauma’s kan helpen te verwerken.
Daarover vertelt ze deze middag graag meer!
Locatie: Grote Oord 15, 6811 GA Arnhem
Tijd: 14:30 – 16:00
8 maart:
Deelname aan het speciale Internationale Vrouwendagprogramma in Sociëteit De Kring in Amsterdam. Met Marjoleine Oppenheim, Maartje Wortel, Mensje van Keulen, Mira Feticu, Patty Stenger, Wanda Reisel, Eva Coolen, Jutta Chorus, Jeska Verstegen en Caspar de Groen.
Aanvang 19.00 uur.
8 maart:
Bijdrage International Storytelling avond in Theater De Generator in Leiden.
23 februari:
Deelname aan debatprogramma in Flagey – Brussel:
Daar waar sommige religies verbieden om God lichamelijk uit te beelden, hebben andere een rijke kunstgeschiedenis met mystieke taferelen. Kan God worden herleid tot menselijke proporties? Of draagt het lichaam dat goddelijke net met zich mee? Filosofe Alicja Gescinska en schrijfsters Kristien Hemmerechts en Mira Feticu gaan hier dieper op in tijdens Religion in the City: Body and Religion | Flagey.
Met Le Soir, VUB – Vrije Universiteit Brussel, ULB – Université libre de Bruxelles & RTBF
19 februari:
14 februari:
Amsterdamse boekpresentatie Al mijn vaders.
Inloop vanaf 16:30 uur.
Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan Sigrid Bousset. Jurgen Maas en Mira vertellen over het boek. Natuurlijk is ook aan de drankjes gedacht!
Locatie: De Nieuwe Boekhandel, Bos en Lommerweg 227, 1055 DT Amsterdam. Telefoon: 020-4867722
13 februari:
Vanavond ga ik bij De Vries Van Stockum in Den Haag in gesprek met Jan Brokken over zijn nieuwe boek De rechtvaardigen. Na afloop is er gelegenheid om vragen te stellen en zal Jan Brokken zijn boek signeren.
Tijd: 20.00 uur (Inloop vanaf 19.30 uur)
Locatie: De Vries Van Stockum, Spui 40, 2511 BS, Den Haag
Toegang: €7,- (incl. drankje)
Aanmelden : promotie@vanstockum.nl
11 februari:
Te gast bij Nooit Meer Slapen (NPO Radio 1 (VPRO))
8 februari:
Haagse Presentatie van mijn nieuwe roman, Al mijn vaders
Kees ’t Hart neemt het eerste exemplaar in ontvangst en Mr. Michael Mantz speelt Roemeense muziek op de cimbalom. Je bent welkom!
Het programma begint om 19:00 uur in de zaal van het Migratie Museum Den Haag, Hoge zand 42, 2512 EM Den Haag (vlakbij tramhalte Brouwersgracht)
(Inloop met koffie en thee vanaf 18:30 uur)
2018
1 november:
Let op: UITVERKOCHT
Vanavond neem ik deel aan een bijzonder programma over ‘Trauma in de literatuur’. De avond wordt georganiseerd door SLAA en Nijgh & Van Ditmar t.g.v. de verschijning van het boek Afgrond zonder vangnet. Sprekers zijn de auteur van het boek, Yra van Dijk (hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde in Mondiaal Perspectief aan de Universiteit Leiden), Arnon Grunberg, Mira Feticu en filosoof Marc De Kesel (religie- en mystiektheorie, holocaustreceptie en kunst- en cultuurkritiek).
Tijd: 20.00-23.00 uur
Locatie: AMSTELKERK, Amsterdam
Nadere info: http://slaa.nl/programma/trauma-als-verhaal/
30 september:
Vanavond kun je me vinden bij de Intieme Nederlandse Verhalenavond in MEZRAB, gevestigd in het “Pakhuis Wilhelmina” in Amsterdam (schuin achter de Amsterdamse Centrale Bibliotheek).
Tijd: 20.00 – 23.00 uur
Locatie: Veemkade 576, 1019BL Amsterdam
14 september:
Vanavond ga ik bij B-Unlimited in gesprek met schrijver en journalist Frank Westerman tijdens de achtste Nacht van de Dictatuur (ProDemos). Het zal uiteraard gaan over dictatuur. En over literatuur. Over de kracht van het woord in een totalitair systeem.
Gespreksleider: Chris Keulemans.
Plaats: Centrale Bibliotheek, Studio B, Spui 68 Den Haag.
Tijd: 20:30 uur, zaal open vanaf 20:00 uur.
11 september:
PrinsjesFestival panelgesprek ‘Uw pers is de mijne niet!’: De pers vervult een onmisbare rol in de democratie: burgers informeren, een podium bieden voor opinie en debat. Maar wat als journalisten uiteenlopende bevolkingsgroepen, die bij elkaar om de hoek wonen, niet bereiken? Behoort de media voor de ene bevolkingsgroep tot het kamp van de andere? Is de pers zelf vrij van vooroordelen of meet die met twee maten?
Onder leiding van Umar Mirza (mede-oprichter van het multiculturele platform wijblijvenhier.nl) in de Schilderswijk gaan Jurjen van de Pol (adjunct-hoofdredacteur ANP), Zoë Papaikonomou (schrijfster van het boek ‘Heb je een boze moslim voor mij?’), Jens van den Brink (media-advocaat), Mira Feticu (schrijfster, Trouw-columniste), Abderrazzak Afkyr (voormalig burgerjournalist in de Schilderswijk) en Wierd Duk (Telegraaf-journalist) in gesprek. De avond wordt ingeleid door een gesproken column van Irene Costera Meijer (hoogleraar journalistiek aan de Vrije Universiteit).
Locatie: The Student Hotel, Hoefkade, Den Haag.
Tijd: 20:00 uur.
2 september:
Optredens tijdens het Haags Uit Festival. Om 13.30 uur: op de Zeepkist bij de marktkraam van Writers Unlimited over ‘het boek van mijn leven’. En van 16:20-16:30 op het Container Podium een voordracht van poëzie als voorproefje op de B-Unlimited Literatuur Late Night tijdens de achtste Nacht van de Dictatuur. ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat.
8-14 juli:
Deelname aan het VRYSTAAT KUNSTEFEES • ARTS FESTIVAL • TSA-BOTJHABA, BLOEMFONTEIN (Zuid-Afrika)
27 mei:
Voordracht poëzie tijdens in de Spanjaardshof in Den Haag. Uit de programmaomschrijving: In wisselwerking met de vaste kunstenaars van de Spanjaardshof, tonen vandaag onder andere fotografen, muzikanten en dichters van buiten, hun werk door het hele gebouw.
14 april:
15:00-16:00: Voordracht poëzie in boekhandel Van Stockum (Spui 40, 2511 BS Den Haag)
30 januari:
Optreden in het kader van de Poëzieweek Stichting Stadsdichterscollectief Breda tijdens een gedichtenavond in de Nieuwe Veste!
25 januari:
Te gast in het Zuid-Afrika Huis in het kader van een bonte Zuid-Afrikaanse Poëzieavond
20 januari:
Vandaag sta ik op het Winternachten Festival (Den Haag),
in de middag samen met o.a. Magda Carneci: bij het onderdeel Story telling
in het Instituut voor Sociale Studies (foto)
en ’s avonds dicht ik over Den Haag in Theater aan het Spui (geluidsopname hieronder).
2017
1 oktober:
VOLGEBOEKT – Moderator tijdens de literaire salon gewijd aan de moderne Roemeense literatuur, 14:00 -17.00 uur, ditmaal te Rotterdam.
Meer informatie: www.carmensylva.nl
18-22 juli:
Deelname aan het VRYSTAAT KUNSTEFEES • ARTS FESTIVAL • TSA-BOTJHABA, BLOEMFONTEIN (Zuid-Afrika)
Met o.a: Antjie Krog, Tom Lanoye, Christine Otten, Mira Feticu, Daniel Hugo, Sander Terphuis, Dudu Busani-Dube, Alfred Schaffer, Gilbert Gibson, Toast Coetzer, Danie Marais, Ihette Jacobs, Hennie van Coller e.v.a.
25 juni:
VOLGEBOEKT – Moderator tijdens de literaire salon gewijd aan de moderne Roemeense literatuur, 14:00 -17.00 uur, ditmaal te Den Haag.
Thema: De toverkracht van de poëzie. Meer informatie: www.carmensylva.nl
22 juni:
Voordracht poëzie tijdens Poëziecafé in Bodega De Posthoorn, Den Haag
Vanaf 20:00 uur
21 juni:
Lezing tijdens “Begin van de zomer – Dienst voor ongelovigen”. Locatie: De Nieuwe Liefde, Amsterdam. Een initiatief van Ricky Koole.
4 juni:
Voordracht poëzie tijdens Poëziecafé in Bodega De Posthoorn, Den Haag
Vanaf 20:00 uur
10 mei:
Deelname aan De Nacht van de Europese Literatuur
Locatie: De Brakke Grond, Amsterdam
Met ook: Maud Vanhauwaert (Vlaanderen), Steven J. Fowler (Verenigd Koninkrijk), Michalis Pieris (Cyprus), Katerina Tucková (Tsjechië), András Gerevich (Hongarije), Alvydas Slepikas (Litouwen), Guillaume Rihs (Zwitserland), Mary Costello (Ierland), Erik Lindner (Nederland) en Rasha Abbas (Duitsland). Moderator Guido Snel, schrijver, vertaler en docent Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, gaat in gesprek met alle schrijvers.
Voor meer informatie, zie de officiële website
5-13 mei:
Deelname aan BRUTAAL, het nieuwe Belgische internationale literatuurfestival
Locatie: Brugge.
Diverse optredens. Voor details klik op de onderstaande data:
12 mei: De zeven hoofdzonden
13 mei: Interview met ook Hagar Peeters
13 mei: Mijn subversieve tekst
12 februari: Optreden in het boekenprogramma “Lees Meer!”. Interview door VRT-journaliste Ann De Bie (Concertgebouw Brugge).
Met ook: Marc Reugebrink.
Terugkijken kan via Youtube
6 – 27 februari: ‘writer in residence’ in Brugge
Alle informatie uit het persbericht:
PERSBERICHT
Noordwijk, 9 januari 2017
Schrijfster Mira Feticu ‘writer in residence’ in Brugge
De Nederlands/Roemeense schrijfster Mira Feticu (1973) is van 6 tot 27 februari writer in residence bij de internationale biënnale voor literatuur in Brugge: BRUTAAL. Feticu is gekozen omdat zij volgens de curatoren Sigrid Bousset (voorheen o.a. directeur van het internationale literatuurhuis Passa Porta en vrouw van AKO-winnaar Stefan Hertmans) en Hendrik Tratsaert (artistiek directeur van het kunstencentrum KAAP) ‘brutaal, eigenzinnig [is] in haar schrijfstijl, in haar onderwerpen en in haar manier van kijken naar de maatschappij, en hoe ze die visie verwoordt’. Feticu krijgt de opdracht om een doorleefde visie op Brugge te ontwikkelen en middels een verhaal te onderzoeken wat uitbreiding doet met de stad.
Feticu heeft een aparte visie op migratie. Zelf verhuisde in 2002 uit Roemenië naar Nederland. Tien jaar later, in 2012 verschijnt haar eerste Nederlandse roman Lief kind van mij. In 2013 haar tweede De ziekte van Kortjakje. In haar werk is migratie en immigrant zijn een aanwezig onderwerp. Haar identiteit is erg bepaald door het communistische Roemenië waar ze is opgegroeid. Ze uit daar in het werk en lezingen stevige kritiek op. Haar laatste roman uit 2015 Tascha. De roof uit de Kunsthal (uitgeverij Jurgen Maas) is gebaseerd op de geruchtmakende schilderijenroof uit de Kunsthal en vertelt het verhaal van de vriendin van een van de hoofdverdachten. In 2016 verscheen er ook een Roemeense vertaling.
Naast romans schrijft Feticu ook gedichten. In 1993 debuteerde ze in Roemenië met een bundel en ze werkt momenteel aan een nieuwe. In haar geboorteland werkte ze als radiomaker en publicist. Als een van de weinige interviewde ze Herta Müller (de latere Nobelprijswinnares) voor de radio toen nog nauwelijks iemand in Müller geïnteresseerd was. Feticu heeft een indrukwekkende performance. Tijdens optredens neemt ze haar publiek in een houtgreep en laat hen niet meer los. Ze leest en draagt voor, vertelt, confronteert en ze zingt. Bezoekers gaan niet onberoerd de zaal uit. Fameus was haar optreden tijdens Lowlands 2016, waar ze samen met Sander Terphuis en Rodaan al Galidi het publiek een spiegel voorhield.
Naast Mira Feticu zijn Pettina Gappah (1971) en Hagar Peeters (1972) writer in residence in Brugge. Tijdens deelname aan BRUTAAL treedt Feticu o.a. op 12 februari op in het programma van Lees Meer van de Brugse bibliotheek, in het Concertgebouw. Meer weten over het werk van Mira Feticu? Kijk op www.mirafeticu.nl of www.jurgenmaasuitgeverij.nl. Voor informatie over haar deelname aan BRUTAAL: www.kaap.be. Aanvragen voor lezingen en optredens via haar literair agent Dorine Holman: www.dorineholman.nl
4 februari: te gast bij Frits Spits in “De Taalstaat” (Radio 1, 11:00-13:00 uur)
29 januari:
Verrassingsoptreden tijdens B-Unlimiteds speciale editie Poëzieweek 2017. Samen met Tim Hofman. In de plaats van Jules Deelder, die op het laatste moment niet kan komen wegens ziekte. Ook: Paula Golunska. Presentatie: Abdelkader Benali.
Locatie: Centrale Bibliotheek Den Haag, Studio B.
21 januari:
Optreden als schrijver-journalist-literair gids onder de noemer ‘Door het Noordeinde: Verhalen van achter de façades’ (14:45 tot 17:30)
DIT PROGRAMMA IS UITVERKOCHT – Namens het Winternachten Festival gidst Mira Feticu de deelnemers naar verborgen verhalen in het dure winkelhart van Den Haag, het Noordeinde. Hier zijn ongehoorde verhalen te vinden van oude en nieuwe immigranten. Zij bouwden in hun winkels stilzwijgend een succesvol bestaan op. Vanuit hun grote liefde voor cultuur en literatuur stellen ze hun zaken open als podium. Schrijvers vertellen hun verhalen, en we horen de winkeliers zelf. Zij vertellen hun geschiedenis, hun ongekende verhaal. We beginnen om 14.45 uur bij Omar Munie Flagship Store, Noordeinde 36. Om 15.45 u zijn we tot 17.30 u bij De Filosoof, Papestraat 5.
Meer informatie: www.writersunlimited.nl/productie/door-het-noordeinde-verhalen-van-achter-de-facades
20 januari:
Optreden met poëzie tijdens Writers Unlimited Winternachten Internationaal Literatuurfestival – Friday Night Unlimited
Locatie: Den Haag
In het programma ‘De verborgen ruimte’ (20:45-21:55) wordt de kaart opnieuw gelezen en uitgevoerd door negen dichters. Welke geluiden en toonsoorten horen daarbij, wat is er nog niet gezegd en wat wordt er steeds weer verkeerd verstaan? Wie bevindt zich aan de randen of juist midden in het centrum? Met: Hannah van Binsbergen, Ruth Lasters, Rodaan Al Galidi, Mira Feticu, Marieke Rijneveld, Dominique de Groen, Obe Alkema, Simone Atangana Bekono, Ton van ’t Hof en Maarten van der Graaff.
Meer informatie: www.writersunlimited.nl/programma/de-verborgen-ruimte-poezie
2016
18 december:
Voordracht poëzie in Eindhoven. Met ook Kees van Meel e.a.
4 december:
Literaire Salon Carmen Sylva
Moderator tijdens de literaire salon gewijd aan de moderne Roemeense literatuur, op zondag 9 oktober 2016, 14:00 -17.00 uur te Rotterdam.
Meer informatie: www.carmensylva.nl
16 november:
Lezing voor Café Livre n.a.v. ‘Een handvol sneeuw’ van Jenny Erpenbeck.
Locatie: Kroonsael van Café Restaurant Oncle Jean, Ginnekenweg 338, Breda
27 oktober:
Optreden met poëzie tijdens ontmoeting met collega-dichters in Bodega De Posthoorn, Den Haag
9 oktober:
Literaire Salon Carmen Sylva
Moderator tijdens de literaire salon gewijd aan de moderne Roemeense literatuur, op zondag 9 oktober 2016, 14:00 -17.00 uur te Rotterdam.
Meer informatie: www.carmensylva.nl
8 oktober:
Voordracht tijdens de boekenbeurs van zelfstandige uitgevers ‘Andere uitgevers, bijzondere boeken’.
Locatie: Nicolaï-kerk, Utrecht.
4 september:
Optreden bij Writers Unlimited tijdens het Haags Uit Festival.
Samen met Rodaan al Galidi.
Locatie: Lange Voorhout, Den Haag.
19-21 augustus:
Optreden tijdens Lowlands. Programmaonderdeel “SCHRIJVEN? OVERLEVEN!”
Locatie: Biddinghuizen.
Details volgen nog.
9 juli:
Optreden in Plantage Boekhandel Van der Plas
Winkelcentrum Boven ’t Y, Buikslotermeerplein 70, 1025 EW Amsterdam Noord
Vanaf 14:00 uur.
26 juni:
Literaire Salon Carmen Sylva
Moderator tijdens de literaire salon gewijd aan de moderne Roemeense literatuur, op zondag 26 juni 2016, 14:00 -17.00 uur te Rotterdam.
Meer informatie: www.carmensylva.nl
12 juni:
Literair-muzikaal optreden in het kader van het Elsaker Zomerconcert: Van Barok tot Balkan. Mira Feticu leest voor uit eigen werk en brengt enkele liederen ten gehore.
Locatie: de Broeker Kerk, Kerkplein 13, 1151 AH Broek in Waterland
Tijd: 14.30 – 17.30 uur
12 juni:
Optreden tijdens Lovingday 2016. Na de debatten van lezingen van zaterdag, wordt op zondag 12 juni een “Meet & Eat” georganiseerd: dé gelegenheid waarop gemengde stellen en gezinnen, en al diegenen die geïnteresseerd zijn in gemengdheid, elkaar kunnen ontmoeten. Er zijn presentaties, er is muziek en er is lekker eten.
Locatie: Jeugdland/Maakland, Valentijnkade 131, 1095 KH Amsterdam
Aanvang: 18:00 uur
10 juni:
Studiogast “Langs de lijn en omstreken” (NPO Radio1) (Sportzomer)
in verband met de openingswedstrijd van het EK Voetbal 2016: Frankrijk-Roemenië
Presentatie: Tijs van den Brink en Robbert Meeder
24 april:
Literaire Salon Carmen Sylva
Moderator tijdens de literaire salon gewijd aan de moderne Roemeense literatuur, op zondag 24 april 2016, 14:00 -17.00 uur te Rotterdam.
Meer informatie: www.carmensylva.nl
26 maart:
Lunchlezing in Boekhandel Godert Walter, Groningen.
9 maart:
Boekarest, Roemenië: Feestelijke presentatie Roemeense editie van “Tascha. De roof uit de Kunsthal”
Locatie: Librăria Eminescu, Bd. Regina Elisabeta nr. 16, Sector 3 Bucuresti (naast de Universiteit van Boekarest)
Aanvang: 17.00 uur.
Voorafgaand te gast bij Radio Romania Actualitati (Mihaela Helmis) en Adevarul.live (Grigore Cartianu)
6 maart:
Te gast bij Grensgeluiden op Radio Breda Nu. Interview door stadsdichter Kees van Meel. Terugluisteren kan hier.
27 februari:
Optreden tijdens het Brainwash festival Den Haag.
Locatie: Koninklijke Schouwburg.
Aanvang programmaonderdeel Literatuur Late Night met Jan Brokken, Mira Feticu en Johan de Boose: 21.00 uur
Van de website www.brainwashfestival.nl:
“De Roemeens-Nederlandse Mira Feticu debuteerde met een dichtbundel in het Roemeens, maar stapte na haar emigratie over op het schrijven van Nederlandstalige verhalen. Haar derde roman Tascha. De roof uit de Kunsthal gaat over de geruchtmakende schilderijenroof uit de Kunsthal, waar vier Roemenen zeven schilderijen wisten mee te nemen. Het boek vertelt het verhaal van de vriendin van de hoofdverdachte.
Mira Feticu is te zien bij het programma van Literatuur Late Night.”
14 februari:
Literaire Salon Carmen Sylva
Moderator tijdens de literaire salon gewijd aan de moderne Roemeense literatuur, op zondag 14 februari 2016, 14:00 -17.00 uur te Rotterdam.
Meer informatie: www.carmensylva.nl
16 januari:
Optreden tijdens Saturday Night Unlimited van het Writers Unlimited Winternachten Internationaal Literatuurfestival
Locatie: Den Haag.
Zie ook: youtube, vanaf minuut 27:00.
Meer info: www.writersunlimited.nl/winternachten/
15 januari:
10.30-15.30 uur Voordracht tijdens besloten Writers Meeting – in het Gemeentemuseum Den Haag in het kader van Writers Unlimited Winternachten Internationaal Literatuurfestival.
2015
1 november:
Literaire Salon Carmen Sylva
Moderator tijdens de literaire salon gewijd aan de moderne Roemeense literatuur, op zondag 1 november 2015, 14:00 -17.00 uur te Rotterdam.
Meer informatie: www.carmensylva.nl
7 oktober:
Bespreking van “Tascha. De roof uit de Kunsthal” tijdens het
Diner ‘Vriendenkring van Writers Unlimited’
Locatie: Den Haag.
26 september:
Optreden tijdens DRONGO Talenfestival, het grootste talenfestival van Nederland
Over het leren van de Nederlandse taal en liefde voor literatuur.
Locatie: Jaarbeurs, Utrecht
Openingstijden zaterdag, 26 september: 10-17:00 uur
23 september:
Deelname aan “Cultuursafari”: 1200 leerlingen van scholen voor voortgezet onderwijs in Dordrecht en omliggende gemeenten bezoeken in het kader van het vak CKV zes culturele instellingen in Dordrecht. De Bibliotheek AanZet organiseert voor de Cultuursafari Literaire Talkshows waarbij de scholieren jonge schrijvers ontmoeten.
22 september:
Lezing te Uithoorn, i.s.m. boekhandel Ten Hoope, bibliotheek Aalsmeer, Amstelveen en Uithoorn
16 september:
Optreden tijdens het festival “Film by the Sea”
Locatie: Vlissingen.
15 september:
Lezing in Bibliotheek Eemland, te Amersfoort
2 september:
Te gast op televisie bij “Nachtzoen”
30 augustus:
Literaire Salon Carmen Sylva
Moderator tijdens de literaire salon gewijd aan de moderne Roemeense literatuur, op zondag 30 augustus 2015, 14:00 -17.00 uur te Rotterdam.
Meer informatie: www.carmensylva.nl
29 augustus:
Boekpresentatie “Tascha. De roof uit de Kunsthal” bij
Bosch&deJong boekverkopers
Veerlaan 19d, 3072 AN Rotterdam (Katendrecht)
25 juni:
Lezing in boekhandel Athenaeum Haarlem over “Tascha. De roof uit de Kunsthal”
Aanvang: 19:30 uur.
Gratis toegankelijk, aanmelden graag via haarlem@athenaeum.nl.
20 juni:
Optreden tijdens Iron Curtain Project
Locatie Podium Mozaiek te Amsterdam
aanvang: 15:00 uur
16 juni:
Lezing over “Tascha. De roof uit de Kunsthal” in boekhandel Het Leesteken.
De boekhandel is te vinden aan Zuidersteeg 2 te Purmerend.
Entree: €5,00. Reserveren via info@leesteken.nl of 0299-771834.
13 juni:
Rijswijkse presentatie van Tascha. De roof uit de Kunsthal
in Kookstudio en Wijnhandel Smaak van het Zuiden,
Herenstraat 1a, Rijswijk Zh. Vanaf 18:00 uur.
Aanmelden kan al via contact
11 juni:
Deelname aan Revue de Paré, een wervelende cultureel-literaire show van Christine Otten en Asis Aynan.
Gasten volgens affiche: Mira Feticu, Nathalie Baartman, Mensje van Keulen, Hermine Deurloo, Godfrey Lado
Locatie: Ru Paré Community, Chris Lebaustraat 4, Amsterdam.
Revue de Paré duurt van 20:00 tot 22:00.
Toegang € 7,50,-; met stadspas/CJP € 5,-
Vooraf dineren bij de Eeterij (vanaf 17:30) kost € 10.00,-
7 juni:
Presentatie van Tascha. De roof uit de Kunsthal
tijdens Feestelijke Roemeense Kunst Parade: klein concert, boekpresentatie, Food Design en Delicatessen
Met Florin Negreanu (viool), Mira Feticu en Lavinia Tãnase (food design).
Programma: 14.00 – 17.00 uur
Entree 15 € pp (leden van Salon de Arte 10 € pp) vooraf te voldoen op de rekening van de penningmeester:
NL15 ABNA 0486 9039 15 – t.n.v. dhr. R. Kiekens, o.v.v.: Salon de Arte Carmen Sylva – feest juni 2015.
Aanmelding en reservering gaarne vóór 25 mei a.s.
E : info@carmensylva.nl – www.carmensylva.nl
T: 010 – 422.1126 / M: 06.20981019
Locatie: Zweedse Zeemanskerk te Rotterdam, Parklaan 5, 3016 BA Rotterdam.
4 juni:
Presentatie van Tascha. De roof uit de Kunsthal
Tijdens de presentatie zullen schrijver Abdelkader Benali en kunsthistoricus en publicist Willem Baars allebei het woord voeren en een exemplaar van het boek in ontvangst nemen.
Locatie: Boekhandel Van Gennep te Rotterdam, Oude Binnenweg 131b, 3012 JD Rotterdam.
Aanvang 18:00 uur.
U kunt zich al aanmelden via contact.
3 juni:
Literaire avond met Mira Feticu en interviewer Wim Brands
in ’t Oale Roadhoes, Grotestraat 60, 7651 CK Tubbergen.
De avond wordt georganiseerd door Bibliotheek Tubbergen en Boekhandel Heinink en duurt van 20.30 tot 22.00 uur (zaal open om 20.00 uur). Het entreegeld bedraagt € 10,00 (inclusief koffie/thee). Leden van de Stichting Bibliotheken Tubbergen betalen € 7,50. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij Boekwinkel Heinink en Bibliotheek Tubbergen of te reserveren via m.nijkrake@bibov.nl.
26 mei:
Presentatie van mijn nieuwe roman: Tascha. De roof uit de Kunsthal
bij Boekhandel Paagman te Den Haag, vestiging Frederik Hendriklaan 217.
Met schrijver en journalist Renate van der Zee en kunsthistoricus en expert op het gebied van kunstcriminaliteit Arthur Brand
Aanvang 19:00 uur, inloop vanaf 18:30.
Voor de uitnodiging, klik hier: Uitnodiging boekpresentatie
Toegang gratis, graag aanmelden via www.paagman.nl/mirafeticu
20 mei:
Te gast bij Kunststof op Radio 1,
diepgaand interview door Frénk van der Linden
ter gelegenheid van het verschijnen vandaag van mijn nieuwe roman Tascha. De roof uit de Kunsthal.
Live te volgen vanaf 19:00 uur op Radio 1.
20 mei:
Te gast bij wakker@rijnmond.nl op Radio Rijnmond
ter gelegenheid van het verschijnen vandaag van mijn nieuwe roman Tascha. De roof uit de Kunsthal.
Live te volgen vanaf ongeveer 08:30 uur op Radio Rijnmond.
Vanaf dit moment ligt het boek ook in de boekhandel!
20 mei:
Reportage bij Nooit meer slapen (VPRO) op Radio 1,
ter gelegenheid van de verschijning van mijn nieuwe roman Tascha. De roof uit de Kunsthal.
Uit de programmagids: De Rotterdamse Kunsthal werd in 2012 ongewild wereldnieuws. Zeven schilderijen met een totale waarde van 18 miljoen euro werden zonder al te veel problemen gestolen. In Tascha van schrijfster Mira Feticu, ontmoeten we de gelijknamige hoofdpersoon, de vriendin van de hoofdverdachte. Tascha reist met de Nederlandse politie af naar Roemenië in een laatste poging de schilderijen terug te krijgen. Maarten Westerveen ontmoet Mira Feticu in Rotterdam op de plaats delict.
De uitzending is live te volgen vanaf ongeveer 01:00 uur op Radio 1 en later terug te luisteren via deze link.
3 mei:
Literaire Salon Carmen Sylva
Moderator tijdens de literaire salon gewijd aan de moderne Roemeense literatuur, op zondag 3 mei 2015, 14:00 -17.00 uur te Rotterdam.
Meer informatie: www.carmensylva.nl
15 maart:
Literaire Salon Carmen Sylva
Moderator tijdens de literaire salon gewijd aan de moderne Roemeense literatuur, op zondag 15 maart 2015, 14:00 -17.00 uur te Rotterdam.
Inleiding, presentatie en bespreking werk van nobelprijswinnares Herta Müller.
Meer informatie: www.carmensylva.nl
18 januari:
Literaire Salon Carmen Sylva
Moderator tijdens de literaire salon gewijd aan de moderne Roemeense literatuur, op zondag 18 januari 2015, 14:00 -17.00 uur te Rotterdam.
Inleiding, presentatie en bespreking van verhalen uit: Moderne Roemeense Verhalen (samengesteld en vertaald door Jan Willem Bos).
Meer informatie: www.carmensylva.nl
17 januari:
Writers Unlimited:
De aankondiging op de site van Writers Unlimited:
De gevarieerde zaterdagavond op 17 januari vormt (met de vrijdagavond) het hart van het festival met tientallen programma’s op vijf podia.
Schrijvers, dichters en bezoekers komen samen in een feestelijke, informele sfeer in diverse programma’s. De auteurs dragen voor uit werk dat zij in opdracht van het festival schreven, lezen voor uit hun boeken of gaan met elkaar in gesprek over actuele thema’s.
Er zijn zowel Engelstalige- als Nederlandstalige programma’s, waardoor een ‘Language No Problem’ route door de avond mogelijk is.
Op deze zaterdagavond zijn te gast: Karen Armstrong (GB), Reggie Baay, Wim Brands, Ian Buruma (NL/VS), Jennifer Clement (VS/Mexico), Leela Corman (VS), Adriaan van Dis, Mira Feticu (NL/Roemenië), Louise O. Fresco, Dominique Goblet (België), David Grossman (Israël), Stefan Hertmans, Bas Heijne, Cynthia McLeod (Suriname), Maaza Mengiste (VS/Ethiopië), Nii Ayikwei Parkes (Ghana/GB), Gustaaf Peek, Nina Polak, David Van Reybrouck (België), Vamba Sherif, Shantie Singh, Witold Szabłowski (Polen) en vele anderen. Een ticket geeft toegang tot alle programmaonderdelen.
2014
8 maart:
Lunch op Internationale Vrouwendag in De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam:
De aankondiging op de site van De Nieuwe Boekhandel:
15 bijzonder inspirerende vrouwen lunchen samen met 15 bijzondere vrouwen uit Bos en Lommer.
Tijdens Internationale Vrouwendag op 8 maart, organiseert Monique Burger van De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam een lunch in de winkel, waarbij 15 bijzondere vrouwen vertellen over hun roots, en hoe hun afkomst hun leven en werk inspireert.
Afkomst is van invloed op wat je bent en wie je bent; de familie en de culturele gemeenschap waarin je geboren bent, de plaats waar je geboren bent en wat van ouder op kind wordt doorgegegeven. Afkomst heeft invloed op hoe je je ontwikkelt en welke keuzes je maakt.
Ru de Groen speelt gitaar en zingt zijn liedjes over vrouwen en ook Floor Oppenheim zingt enkele van haar eigen liedjes met gitaarbegeleiding.
Zaterdag 8 maart is ook de eerste dag van de Boekenweek.
Lunch: 8 maart 2014 om 12h30 (tot 14h30)
Adres: De Nieuwe Boekhandel
Bos en Lommerweg 227
1055 DT Amsterdam
tel.: 020-486 77 22
Deelnemers/spreeksters:
• Jutta Chorus, onderzoeksjournalist, schrijver van o.a. ‘Afri, leven in een migrantenwijk’, ‘In de ban van Fortuyn’ (samen met Menno de Galan) en ‘Beatrix’,
• Masja Cohen, antropoloog, projectleider Gemeente Amsterdam, senior beleidsadviseur Jeugd, schrijver van ‘Veldwerk in uitvoering’ en ‘Gezocht Antropoloog m/v’
• Deidre Enthoven, psychologe, journalist voor diverse week- en maandbladen en schrijver van het boek ‘Gewogen besluiten.’
• Simonka de Jong, filosoof en kunsthistorica, documentairemaker van o.a. ‘Tsjechisch Kerstfeest’, ‘Het zwijgen van Loe de Jong’ en ‘The only son’
• Mira Féticu-Kom, dr. in de Letteren, producent programma ‘Literatuur Late night’, publiciste, schrijver van o.a. ‘Lief kind van mij’ en ‘De ziekte van Kortjakje’
• Daad Kajo, opiniërend publicist, Syrië expert, schrijver van het boek ‘De verleider van Damascus’
• Jannetje Koelewijn, neerlandicus, journalist, redacteur bij NRC, schrijver van o.a. ‘Alleen winnaars overleven’ en ‘De hemel bestaat niet’
• Sandra Newalsing, sociaal geograaf, directielid St. Voortgezet Onderwijs van Amsterdam, bovenschools directeur van Hyperion Lyceum, de Nieuwe Havo, voorbereidend HBO en de Brederodescholen.
• Igna Oomen (onder voorbehoud), advocaat, deskundige en specialist migranten- en uitzettingsrecht, debater.
• Marjoleine Oppenheim, jurist, zakelijk leider-fondsenwerver van Het NieuweSchoolplein, schrijver van het boek ‘Over zij en ik’
• Dana Ponec, architect met eigen bureau, lid GoDutch consortium, bouwde o.a. Triangel Haarlem, blok 28a en 61a op IJburg en de Melkmarkt in Zwolle.
• Mildred Roethof, documentairemaker van o.a. ‘Uit de bak, aan de bak’, Sex sells, en ‘Onder elkaar’
• Monique Snoeijen, Chef NRC Lux, columnist, redacteur, schrijver van ‘Paardenfluisteren’
• Monique Samuel, politicoloog, publicist, correspondent voor de Groene, auteur van o.a. ‘Allah weet het beter’ en ‘Mozaiek van de Revolutie’.
De organisatie is in handen van De Nieuwe Boekhandel en Marjoleine Oppenheim-Spangenberg. Zij schreef het prachtige boek “Over zij en ik” en is vandaag een van de spreeksters
2013
20 december:
Bijdrage aan de eerstvolgende editie van het programma Dichtbij Nederland (NTR) van 23 december 2013, in de vorm van een interview over Roemenen en Roemenië. De reportage wordt uitgezonden op Radio5 en is hier te beluisteren. (Kies in het menu: Dichtbij Nederland > 23 december 2013 > vanaf ca. minuut 30:00).
11 december:
Te gast bij Debat op 2, het discussieprogramma van Arie Boomsma en Ghislaine Plag op Nederland2, in debat met onder meer Machiel de Graaf (PVV-kamerlid), Han Entzinger, Hoogleraar migratie- en integratiestudies, Erasmus Universiteit Rotterdam en lokaal oud-politicus en ondernemer Felix de Bekker (CDA) over het opheffen van de arbeidsbeperkingen voor oemenen en Bulgaren per 1 januari 2014 en de beeldvorming daaromheen.
20 september:
Vanaf vandaag een maandelijkse rubriek in de Haagse krant Den Haag Centraal met de titel “Door vreemde ogen”, waarin ik de “gewone” dingen in de Hofstad bezie door een nieuwe bril.
10 augustus:
Te gast bij “Met het oog op morgen” op Radio1, over het imago van Roemenen (in Nederland). Een onderwerp waarover natuurlijk veel meer te zeggen valt dan in luttele radiominuten past. Een en ander naar aanleiding van nieuws over skimmers, de kunstroof uit de Kunsthal in Rotterdam en zakkenrollers opgepakt tijdens de laatste Gay Pride in Amsterdam.
7 mei:
Te gast bij OBA Live (NTR). Te bezoeken en te beluisteren via Radio 5, tussen 19.00 uur en 20.00 uur vanuit de Centrale Bibliotheek in Amsterdam.
Ook te zien via de televisiekanalen Spirit24 en Salto1 (klik hier).
18 april:
Boekpresentatie De ziekte van Kortjakje bij boekhandel Paagman in Den Haag.
Een groot succes!
Hieronder enkele impressies.
Foto’s boven en linksonder: Henriette Guest
2012
16 november:
Interview door Wim Brands (‘Brands met boeken’) tijdens het festival Crossing Border in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag, live uitgezonden op Radio 1, van 19:00 tot 20:00 uur.
Klik hier om het interview na te luisteren via Uitzending Gemist (vanaf ongeveer 19:30).
In Wassenaar bestaat Boekhandel De Kler nu alweer 12,5 jaar en is nu uit het straatbeeld weg te denken.Zaterdag 12 mei zal ter afsluiting van de feestelijke week Mira Feticu haar debuutroman komen signeren van 14-16 uur. Haar roman Lief Kind van Mij is een uitermate geschikt moederdagcadeau!
Op 5 mei komen tijdens het bevrijdingsfeest in Breda drie schrijfsters van uitgeverij De Geus aan het woord. Alle drie hebben ze aan den lijve ondervonden hoe het is om te leven in een land waar vrijheid beperkt is. Mira Feticu (Roemenië), Tahmina Akefi (Afghanistan) en Daad Kajo (Syrië) zullen vertellen over hun visie op vrijheid en voorlezen uit hun werk.
Boekpresentatie ”Lief kind van mij”, De Geus. Mira Feticu en uitgeverij De Geus nodigen u van harte uit voor de presentatie van Lief kind van mij.
Programma 5 april:
19.00 uur Ontvangst en welkom door dhr. Noordam (Directeur Bibliotheek Den Haag)
19.10 uur Introductie door Sander van Vlerken (Uitgever)
19.20 uur Oscar Kocken en Abdelkader Benali over Mira Feticu en Lief kind van mij
19.30 uur Ad van den Kieboom in gesprek met Mira Feticu
19.45 uur Borrel
Het lijkt een grap, maar dat is het niet: Op zondag 1 april nemen de bekende auteurs Anne-Gine Goemans (‘Glijvlucht’ en ‘Ziekzoekers), Robert Haasnoot (o.a. ‘Het ruime bed’ en ‘Waanzee’) en Mira Feticu (‘Lief kind van mij’) Boekhandel van der Meer en Het Cultuurcafé voor één dag over. De drie wijzen de klanten op nieuwe mooie boeken en geven tips over hun eigen favorieten en inspiratiebronnen. Natuurlijk rekenen zij ook af en pakken uw aanschaf in. En wie weet, lezen zij tussen de bedrijven door nog voor uit hun eigen werk.
Mijn debuut: Tafelgesprek met Joost de Vries, Mira Feticu en Y.M Dangre, Breda, BKKC