Roemenië / Oost-Europa deskundige

Met mijn Roemeense én journalistieke achtergrond (ik werkte jarenlang als programmamaker en presentator voor de nationale Roemeense nieuwszender Radio România Actualități) is mijn betrokkenheid bij Roemenië tweeledig. Ik volg de de huidige ontwikkelingen in mijn moederland op de voet en ik probeer deze persoonlijke en beroepsmatige betrokkenheid in te zetten voor de Nederlandse media, voor wie ik altijd beschikbaar ben als Roemenië- en Oost-Europa-(ervarings)deskundige. Enkele recente bijdragen:

We zullen sterven en vrij zijn – De Groene Amsterdammer, 11 december 2019 (artikel)

De Groene Amsterdammer Podcast: Wie heeft er op 22 december op ons geschoten? (podcast)

Amnesty International Wordt Vervolgd, december 2019: Het leven dat Ceaușescu heette (artikel)

NPO Radio 1 Bureau Buitenland: 30 jaar na de Roemeense Revolutie (geluidsfragment, 4 december 2019)

Anderzijds probeer ik zoveel mogelijk mensen in Nederland kennis te laten maken met de Roemeense taal en cultuur. Zo modereer ik al enige jaren de literaire salon Carmen Sylva in Rotterdam (zie agenda), verzorg ik lezingen en korte cursussen over aspecten van de Roemeense en Oost-Europese literatuur en cultuur aan de Volksuniversiteit van Den Haag en aan de Volksuniversiteit van Amsterdam.

Daarnaast geef ik vanaf januari 2020 een cursus Roemeens voor beginners aan de Volksuniversiteit van Amsterdam (https://www.volksuniversiteitamsterdam.nl/nieuw-cursus-roemeens.)